| Armeluiskost 
              werd delicatesse  Het 
              begon tien jaar geleden als een hobby. Hoogland werkte bij een zuivelconcern 
              in Brussel en bracht de weekeinden door bij zijn ouders in Noord-Friesland. 
              Op het nieuwe land buiten de grote zeedijk, dat in het voorjaar 
              en in de herfst overstroomt, groeide de zoutminnende zeeaster vanzelf. 
              Hoogland wist dat luxe visrestaurants de groente graag serveerden. 
              Het lijkt een beetje op spinazie, maar is wat steviger en heeft 
              een zilte smaak die het goed doet bij visschotels. De verkrijgbaarheid 
              was echter onzeker: alleen door illegale pluk en onregelmatige aanvoer 
              uit Frankrijk konden de restaurants aan de groente komen. Zo 
              kwam Hoogland op het idee om een poging te wagen om het wilde plantje 
              te kweken. "in 
              de natuur groeien de planten kriskras door elkaar, schots en scheef'. 
              Ik selecteerde ze op bepaalde eigenschappen om een uniformer gewas 
              te kweken, dat machinaal te oogsten zou zijn. Vanaf het begin heb 
              ik geprobeerd alles goed te organiseren", zegt Hoogland, Dat 
              is gelukt. De weekeinden die de 33 jarige Fries op de akkers van 
              zijn vader doorbracht werden halve weken. Alles wat hij verdiende 
              ging terug in het bedrijf. Hij vestigde zich in het dorp Ferwerd, 
              op drie kilometer afstand van zijn kwekerij. Zijn liefde voor het 
              platteland was hij in de stad niet kwijtgeraakt. "Vooral s 
              zomers is het een voorrecht om buiten te zijn, dat is ook goed voor 
              een mens." Sinds drie jaar gaan de zaken zo goed dat hij voltijds 
              zeeasterkweker is geworden. Albert 
              Heijn ontdekte me toen ik het gewas voor het eerst op de veiling 
              bracht. Vanaf dat moment is alles veel sneller gegaan, zegt Hoogland, 
              terwijl hij over zijn landerijen kijkt. De tien hectare lage groene 
              plantjes liggen binnendijks maar voor de grote deltadijk. Een paar 
              keer per week wordt zeewater over de planten gepompt. Zo wordt kunstmatig 
              eb en vloed nagebootst. Het 
              was een moeizaam proces om dit zo groot te krijgen, dat is echt 
              met vallen en opstaan gebeurd.- Naast het veredelen van de plant 
              moest Hoogland er achter komen welke samenstelling van de grond 
              de beste was voor de zeeaster en met welke frequentie zout water 
              moest worden toegediend. Eerst 
              zocht hij daarvoor hulp bij de landbouwuniversiteit van Wageningen 
              Die wetenschappelijke invalshoek hielp niet veel. Door van dichtbij 
              te kijken hoe het in de natuur gaat, kom je erachter wat effectief 
              is en wat niet. Ik ben geen boerenzoon, maar ik ben hier wel geboren 
              en getogen, Ik heb veel geobserveerd hoe de plant groeit. Mijn interesse 
              voor de natuur heeft me daar gebracht, waar anderen mislukten. Doordat 
              Hoogland de enige zeeasterkweker is in Nederland, moet hij alles 
              zelf opbouwen. "Ik moet de hele markt in mijn eentje opstarten. 
              Dat kost klauwen met geld." In eigen beheer ontwikkelde hij 
              machines voor de oogst. De apparatuur moet heel licht zijn, want 
              de planten vallen in het drassige veld makkelijk om. Het 
              is een enorme uitdaging geweest. Mijn invalshoek is een totaal andere 
              dan de meeste boeren; ik heb het gewas ontwikkeld vanuit een marktoogpunt 
              Had ik de landbouwschool gedaan, dan had ik misschien gedacht: dit 
              is te moeilijk, laat ik er niet mee beginnen zegt de kweker. Een 
              tijd lang leverde Hoogland voornamelijk aan Albert Heijn, maar sinds 
              vorige week kan de horecagroothandel de groente op de veiling kopen. 
              Daarnaast is er een voorzichtig begin om de groente naar Duitsland 
              te gaan exporteren. Zeeaster 
              of zeekraal, een andere zilte, groente die de Fries ook verbouwt, 
              zijn onbekende producten. Met Albert Heijn probeert Hoogland de 
              groenten te promoten om extra afzet te genereren. Dat gaat langzaam. 
              Het meeste wordt verkocht in de randstad. De mensen hier zijn nogal 
              behoudend. En wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Alleen 
              in Zeeland is de zoute groente van oudsher bekend. Arme mensen aten 
              het vroeger als aanvulling op het sobere menu. Van armeluiskost 
              is het een exclusieve groente geworden. Particulieren mogen nu alleen 
              met een vergunning in het wild oogsten. Verder vallen de planten 
              onder de natuurbeschermingswet, Maar 
              ook de zeeaster op zijn akker is nog steeds een redelijk wilde plant. 
              "Omdat het nog niet lang wordt gekweekt, staat het nog dicht 
              bij de natuur, Dat is de charme van het spul", betoogt hij. Het 
              voedselaanbod in de wereld lijkt gevarieerd, maar dat is niet zo. 
              De moderne Landbouw heeft omwille van een hoge productie een homogene 
              structuur. De componenten waar ons voedsel uit is opgebouwd, zijn 
              allemaal terug te leiden op een paar producten en vaak hetzelfde 
              ras, Zeeaster is nu nog een veel diverser gewas. Dat maakt dat de 
              opbrengst minder hoog is, maar het is ook minder kwetsbaar voor 
              droogte of plagen. Net als in de natuur. In tien jaar verder veredelen, 
              kan dat verdwenen zijn. Misschien is het daarom goed om hier te 
              stoppen, om niet verder te gaan." De 
              ondernemingslust van de Fries zal die romantische gedachte waarschijnlijk 
              toch opzij zetten. Hoogland ziet in de toekomst uitbreiding en verdere 
              ontwikkeling van het gewas. Dan laat hij misschien anderen kweken, 
              om zelf te werken aan veredeling van de plant. "Maar dat kan 
              pas als ik het proces zelf beter onder de knie heb." Een 
              andere mogelijkheid is exploitatie in andere delen van de wereld. 
              "Er zijn veel verzilte gebieden in de wereld waar het aantrekkelijk 
              kan zijn om deze plant te gaan kweken. Ik heb contact gehad met 
              een pastoor uit Nieuw Guinea, die hoopte zo een extra vitaminebron 
              voor de bevolking te genereren. Maar dat zon ik moeten onderzoeken. 
              Hetzelfde geldt voor het Midden-Oosten Misschien wil het daar ook 
              wel groeien. |